privacy policy

Privacy Notice pursuant to Personal Data Protection Act 2010 ("PDPA")

This privacy notice ("Notice") is issued to all our existing and/or prospective customers, suppliers, vendors, contractors and service providers pursuant to PDPA which came into effect on 15th November 2013.

For the purposes of this Notice,

"Personal Data" means all information in respect of commercial transactions that relates directly or indirectly about an individual who is identified or identifiable rom that information alone, or from that information and any other information which we may have including any sensitive personal data and expression of opinions about individuals.

"Processing" means collecting, recording, holding or storing data, organizing, adapting or altering data, using, referring to, retrieving or consulting data, disclosing or transferring data or otherwise making the data available to third parties, aligning, combining, correcting, erasing, destructing or destroying data.

"Affiliates" means any firm, company, corporation or other organisation which is directly or indirectly controlled by United Malayan Land Berhad and where the term "control" when used with respect to any organisation means the possession, directly or indirectly, of power to direct or cause the direction of the management and policies of such organisation, whether through the ownership of shares or by contract or otherwise.

Collection of your Personal Data

In the course of your dealings with us, we may request and collect your Personal Data which includes but is not limited to the following:-

  1. name and/or company name;

  2. nationality and identification number and/or passport number;

  3. profession, company name, job title and income;

  4. marital status and family members’ details;

  5. personal interests or preferences such as language, product or content interests, communicating and marketing preferences;

  6. contact details such as contact number, email address, postal address;

  7. date of birth, age and gender;

  8. information related to any property you may have purchased from us or have registered your interest with us for updates and enquiries;

  9. your photographs or images captured by way of video surveillance installed in our premises;

  10. bank accounts details, account details, income tax file reference no., income range, types of loan applied for in relation to the purchaser of products, introducer’s name;

  11. information of your agents and loan details;

  12. username, password and other identifiers when you register at our website; and

  13. any other information of which you may be identifiable from it or which may identify you that we deem necessary from time to time in connection with the commercial relationship between you and us.

Sources of your Personal Data

We collect your Personal Data from yourself and a variety of legitimate sources, including but not limited to:-

  1. information provided by you, inter alia, registration forms, sales forms, website;

  2. third parties such as third party service providers, business partners, credit references agencies and publicly available sources of information;

  3. your provision of Personal Data at events sponsored or organized by us;

  4. your participation in our questionnaires and surveys;

  5. your provision of business cards or Personal Data that are given to our employees, clients or business associates;

  6. your voluntary distribution of materials about your personal information;

  7. agreements and contracts for sale and purchase of our properties or for our services;

  8. your provision of Personal Data to purchase or with the prospect to purchase our properties;

  9. our lawyers, consultants, auditors, accountants, bankers and/or any other parties in which we are dealing with; and

  10. such other written and/or verbal communications between you and us and/or our authorized agents.

Purpose of Collecting your Personal Information

The Personal Data will be collected, processed and used by us for the following purposes:- (collectively known as "Purpose"):

  1. to communicate to you, such as sending out invitation for our present and future project launches, events and exhibitions and sending out information such as newsletters, emails, brochures, leaflets, letters and flyers, notices;

  2. to facilitate the process in preparation of necessary documentation in relation to the commercial transaction including but not limited to preparation of the sale and purchase agreements;

  3. to conduct and perform market or demographics or trend analysis/surveys;

  4. internal recording and administrative purposes such as debt collection, payment processing, billing, maintenance and upkeep of customers' records and processing your entry in our contests and events;

  5. preparation and execution of documents for present and future contracting and tendering exercises;

  6. responding to your enquiries or complaints;

  7. to assess your application(s)/request(s) for our products and services;

  8. to verify your financial standing though credit reference/reporting checks and other background checks on you as we deemed necessary;

  9. to conduct marketing and client profiling activities;

  10. to protect or enforce our rights to recover any debt owing to us;

  11. for compliance with any legal or statutory rights and obligations;

  12. for prevention, reporting of any crime including but not limited to money laundering and fraud and you agree and consent to us, using and processing your Personal Data in the manner as identified in this Notice.

Disclosure to Third Parties

We may disclose your Personal Data to the following third parties including:-

  1. our subsidiaries and Affiliates;

  2. business associates we deem necessary and appropriate;

  3. information technology (IT) and data entry service providers;

  4. any professional advisors including external auditors, contractors, consultants, solicitors and other professional service providers appointed in relation to our business;

  5. property management companies;

  6. organizations who provide us delivery, recruitment, research, security, marketing, advertising and archival services;

  7. any prospective or actual acquirer, transferee, or assignee of our business/rights/assets or in relation to any corporate exercise;

  8. banks and financial institutions;

  9. insurance providers;

  10. any other service providers to perform functions on our behalf; and

  11. regulatory and governmental authorities as required by law.

Consequences of Refusal / Failure to Provide Personal Data

The supply of your Personal Data to us is voluntary. However, in the event you choose not to provide your consent or subsequently withdraw your consent to the processing of the Personal Data by us, we will be unable to fulfill our obligations to you in relation to the Purpose.

Please also take note that your failure to provide us your Personal Data may result in the following:-

  1. our inability to communicate with you or provide the services you require;

  2. our or your inability to comply with any legal or statutory requirements;

  3. our inability to provide you updates about our latest launches and/or products;

  4. our inability to enter into any contract and/or Sale and Purchase Agreement; and

  5. our inability to formalize any tender/ letter of awards with regards to the sale of our property, products and/or services.

Your rights of access to, correction, and limiting the processing of your personal data

You may at any time hereafter request to access to your Personal Data and have a copy of it by submitting such request in writing.

If you are of the view that your Personal Data is inaccurate, misleading, incomplete or out-of-date, you may also make a request in writing for correction.

If you do not wish to receive notifications and marketing materials from us or would like us to cease processing your Personal Data in a specified manner, you are entitled to submit a written request for such restriction of the processing of your Personal Data.

We will take reasonable endeavours to comply with your request. We may however refuse to comply with the requests under circumstances as permitted by law.

Any abovementioned requests, enquiries or complaints with respect to your Personal Data may be submitted to us in writing, to the following address :-

Data Protection Officer

United Malayan Land Bhd

T +603 2036 8188

F +603 2036 8051

E marketingpdpa@umland.com.my

Please include the following details in any of your written request which may be used to identify you:

  1. name

  2. identification number; and

  3. contact number;

Security of Personal Data

We take reasonable steps to ensure your Personal Data is protected from damage, unauthorized access, accidental loss and misuse. We also require all our data processors to take reasonable security measures in the processing of your Personal Data.

Data Integrity

You are advised to initiate review of your Personal Data. Upon receipt of your written requests for correction of your Personal Data, we will take reasonable steps to rectify the Personal Data which is inaccurate, incomplete and not up-to-date unless we consider there are justifications for refusing to comply with your requests.

Changes to the Personal Data Protection Notice

We reserve the right to modify, update or amend the terms of this Notice at any time by placing the updated Notice on our website. By continuing to deal with us or by engaging us following the modifications, updates or amendments to this Notice, it is deemed that you have accepted such modifications, updates or amendments unless you have expressly stated otherwise in writing to us.

Language

This Notice is issued in both the English and Malay languages. In the event of any inconsistency between these two versions, the English version shall prevail.

Notis Privasi mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 ("PDPA")

Notis privasi ("Notis") ini ditujukan kepada para pelanggan yang sedia ada dan / atau bakal pelanggan, pembekal, vendor, kontraktor dan penyedia perkhidmatan menurut PDPA yang berkuat kuasa pada 15 November 2013.

Bagi maksud Notis ini,

"Data Peribadi" bermaksud semua maklumat berkenaan dengan transaksi komersial yang berhubungan secara langsung atau tidak langsung dengan seseorang individu yang dikenal pasti atau boleh dikenal pasti daripada maklumat itu, atau daripada maklumat dan apa-apa maklumat lain dalam milikan kami yang termasuk apa-apa data peribadi yang sensitif dan penyataan pendapat tentang individu tersebut.

"Pemprosesan" ertinya mengumpul, merekod, memegang atau menyimpan data, menyusun, menyesuaikan atau mengubah data, mendapatkan kembali, merujuk kepada atau menggunakan data, menzahirkan atau memindahkan data atau mendedahkan data yang sedia ada kepada pihak ketiga, menjajarkan, menggabungkan, membetulkan, memadamkan , atau memusnahkan data.

"Entiti Sekutu" ertinya mana-mana firma , syarikat, perbadanan atau organisasi lain yang dikawal secara langsung atau tidak langsung oleh United Malayan Land Berhad dan di mana istilah " kawalan " apabila digunakan sehubungan dengan mana-mana organisasi bermakna pemilikan , secara langsung atau tidak langsung, kuasa untuk mengarahkan atau mengendalikan pengurusan dan dasar organisasi, sama ada melalui pemilikan saham atau kontrak atau sebaliknya.

Pengumpulan Data peribadi

Dalam perjalanan urusan anda dengan kami, kami akan dan/atau telah mengumpul Data peribadi yang termasuk tetapi tidak terhad kepada yang berikut : -

  1. nama dan / atau nama syarikat;

  2. kewarganegaraan dan nombor pengenalan dan / atau nombor pasport;

  3. profesion , nama syarikat , jawatan dan pendapatan;

  4. status perkahwinan dan butiran ahli keluarga;

  5. Minat atau pilihan kegemaran anda seperti bahasa, produk atau informasi yang diminati , cara berkomunikasi dan pemasaran yang diminati;

  6. maklumat kenalan seperti nombor telefon, alamat e-mel , alamat pos;

  7. tarikh lahir, umur dan jantina;

  8. maklumat yang berkaitan dengan apa-apa harta yang telah dibeli dari kami atau data yang dikumpulkan melalui pendaftaran minat anda dengan kami untuk maklumat terkini dan pertanyaan;

  9. gambar atau imej yang ditangkap melalui pengawasan video yang dipasang di premis kami;

  10. maklumat akaun bank , butiran akaun , nombor rujukan fail cukai pendapatan, sumber pendapatan, jenis pinjaman yang dipohon berhubung dengan pembeli produk , nama pengenal;

  11. maklumat daripada ejen anda dan butir-butir pinjaman

  12. nama pengguna , kata laluan dan pengenalan lain apabila anda mendaftar di laman web kami; dan

  13. pada pendapat kami dari semasa ke semasa, apa-apa maklumat lain yang menyebabkan anda boleh dikenal pasti atau apa-apa maklumat yang boleh mengenal pasti anda, berhubungan komersial antara anda dan kami.

Sumber Data peribadi

Kami mengumpul Data Peribadi anda dari anda dan pelbagai sumber yang sah, termasuk tetapi tidak terhad kepada: -

  1. maklumat yang diberikan oleh anda, antara lain, borang pendaftaran , borang jualan, laman web;

  2. pihak-pihak ketiga seperti penyedia perkhidmatan, rakan perniagaan , agensi-agensi rujukan kredit dan sumber maklumat yang ada secara terbuka;

  3. maklumat yang diberikan oleh anda di acara-acara tajaan atau anjuran kami;

  4. penyertaan anda dalam soal selidik dan tinjauan kami ;

  5. perolehan melalui kad perniagaan atau pemberian Data peribadi anda kepada pekerja , pelanggan atau rakan perniagaan ;

  6. pengedaran bahan-bahan yang mengandungi maklumat peribadi anda secara sukarela;

  7. perjanjian dan kontrak untuk penjualan dan pembelian hartanah atau perkhidmatan kami;

  8. pemberian Data Peribadi untuk membeli atau bagi maksud prospek untuk membeli harta-harta kami ;

  9. peguam, perunding , juruaudit, akauntan, ahli bank dan / atau mana-mana pihak lain di mana kami melanggani; dan

  10. apa-apa komunikasi bertulis dan / atau lisan di antara anda dan kami dan / atau ejen yang kami beri kuasa.

Tujuan Pengumpulan Maklumat peribadi

Data peribadi akan dikumpul, diproses dan digunakan oleh kami untuk tujuan berikut: - (secara kolektif dikenali sebagai "Tujuan"):

  1. untuk menyampaikan kepada anda, jemputan ke aktiviti pelancaran projek kami buat masa kini dan masa depan, acara dan pameran anjuran kami serta menghantar maklumat seperti surat berita, e-mel , risalah, surat dan notis;

  2. untuk memudahkan proses dokumentasi berhubungan dengan urus niaga komersil termasuk tetapi tidak terhad kepada penyediaan perjanjian jual beli ;

  3. untuk menjalankan dan melaksanakan analisis pasaran atau demografi atau tinjauan trend;

  4. Rakaman dalaman dan tujuan pentadbiran seperti kutipan hutang , proses pembayaran , bil, penyelenggaraan dan penyimpanan rekod pelanggan dan memproses penyertaan anda dalam pertandingan dan acara anjuran kami ;

  5. penyediaan dan pelaksanaan dokumen untuk kontrak dan tender latihan masa kini dan masa hadapan;

  6. menjawab pertanyaan atau aduan anda;

  7. untuk menilai permohonan / permintaan anda berkaitan produk-produk dan perkhidmatan kami;

  8. untuk mengesahkan kedudukan kewangan anda walaupun cek rujukan kredit / pelaporan dan pemeriksaan latar belakang lain pada anda seperti yang kita perlu;

  9. untuk menjalankan proses pemasaran dan pemprofilan aktiviti pelanggan;

  10. untuk melindungi atau menguatkuasakan hak kami untuk mendapatkan apa-apa bayaran yang terhutang kepada kami;

  11. untuk mematuhi apa-apa hak dan kewajipan undang-undang atau berkanun;

  12. bagi pencegahan , laporan apa-apa jenayah termasuk tetapi tidak terhad kepada pelaburan wang haram dan penipuan dan anda bersetuju dan bersetuju untuk mengizinkan kami menggunakan dan memproses Data Peribadi anda dengan cara yang seperti yang dikenal pasti dalam Notis ini .

Penzahiran kepada Pihak Ketiga

Kami mungkin mendedahkan Data Peribadi anda kepada pihak ketiga seperti berikut termasuk:

  1. anak-anak syarikat dan Entiti Sekutu kami ;

  2. rakan perniagaan yang pada pendapat kami wajar dan perlu didedahkan kepada Data Peribadi anda;

  3. teknologi maklumat (IT ) dan pembekal perkhidmatan kemasukan data;

  4. mana-mana penasihat profesional termasuk juruaudit, kontraktor, perunding, peguam dan pembekal perkhidmatan profesional lain yang dilantik oleh kami;

  5. syarikat-syarikat pengurusan harta;

  6. organisasi yang menyediakan penghantaran, pengambilan pekerja, penyelidikan , keselamatan, pemasaran, pengiklanan dan perkhidmatan arkib;

  7. mana-mana pemeroleh berpotensi atau sebenar , penerima pindahan atau pemegang serah hak daripada perniagaan/ hak / aset kami atau mana-mana kegiatan korporat;

  8. bank-bank dan institusi kewangan;

  9. pembekal insurans;

  10. mana-mana pembekal perkhidmatan lain yang menjalankan kerja bagi pihak kami; dan

  11. pihak berkuasa seperti yang dikehendaki oleh undang-undang.

Akibat Keengganan / Kegagalan Menyediakan Data Peribadi

Pembekalan Data Peribadi anda kepada kami adalah secara sukarela. Walau bagaimanapun, sekiranya anda memilih untuk tidak memberikan persetujuan anda atau kemudiannya menarik balik persetujuan anda untuk pemprosesan Data Peribadi, kami tidak akan dapat memenuhi kewajipan kami berhubung dengan Tujuan.

Sila ambil perhatian bahawa kegagalan anda untuk memberikan Data Peribadi anda boleh menyebabkan yang berikut: -

  1. ketidakupayaan kami untuk berkomunikasi dengan anda atau menyediakan perkhidmatan yang anda perlukan;

  2. ketidakupayaan kami atau anda untuk mematuhi mana-mana undang-undang atau peraturan berkanun;

  3. ketidakupayaan kami untuk memberikan anda kemas kini berkenaan pelancaran terkini dan / atau produk kami ;

  4. ketidakupayaan kami untuk membuat atau terlibat dengan mana-mana kontrak dan / atau Perjanjian jual beli ; dan

  5. ketidakupayaan kami untuk merasmikan mana-mana tender / surat anugerah berkaitan dengan penjualan hartanah, produk dan / atau perkhidmatan kami.

Hak anda untuk mengakses, pembetulan, dan mengehadkan pemprosesan data peribadi anda

Pada bila- bila masa namun selepas penerimaan Notis ini, anda boleh membuat permintaan untuk mengakses Data Peribadi anda dan mendapatkan salinan pernyataan itu dengan mengemukakan permintaan itu secara bertulis.

Jika anda berpendapat bahawa Data Peribadi anda adalah tidak tepat, mengelirukan , tidak lengkap atau tidak dikemaskini , anda juga boleh membuat permintaan secara bertulis untuk membuat pembetulan .

Jika anda tidak ingin menerima pemberitahuan dan bahan-bahan pemasaran dari kami atau ingin kami untuk berhenti pemprosesan Data Peribadi anda mengikut cara yang ditentukan, anda layak untuk mengemukakan permintaan bertulis bagi membuat apa-apa sekatan daripada pemprosesan Data Peribadi anda.

Kami akan mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk mematuhi permintaan anda. Walau bagaimanapun kami berhak menolak permintaan anda dalam keadaan yang dibenarkan oleh undang-undang.

Sebarang permintaan , pertanyaan atau aduan berkenaan dengan Data Peribadi itu boleh dikemukakan kepada kami secara bertulis , kepada alamat berikut: -

Data Protection Officer

United Malayan Land Bhd

T +603 2036 8188

F +603 2036 8051

E marketingpdpa@umland.com.my

Sila lengkapkan butiran seperti berikut dalam mana-mana permintaan bertulis anda yang boleh digunakan untuk mengenal pasti anda

  1. Nama

  2. nombor pengenalan; dan

  3. nombor telefon;

Keselamatan Data Peribadi

Kami mengambil langkah-langkah yang munasabah untuk memastikan Data Peribadi anda dilindungi daripada kerosakan, akses yang tidak dibenarkan , kerugian akibat kemalangan dan penyalahgunaan. Kami juga memerlukan semua pemproses data kami untuk mengambil langkah-langkah keselamatan yang munasabah dalam pemprosesan Data Peribadi anda.

Integriti data

Anda dinasihatkan untuk mengambil initiatif untuk memeriksa kesahihan Data Peribadi anda. Apabila menerima permintaan bertulis anda untuk membuat pembetulan terhadap Data Peribadi anda , kami akan mengambil langkah yang sewajarnya untuk membetulkan Data peribadi yang tidak tepat, tidak lengkap dan tidak dikemaskini kecuali kami berpendapat terdapat justifikasi untuk menolak permintaan anda.

Perubahan kepada Notis Perlindungan Data Peribadi

Kami berhak untuk mengubah suai, mengemas kini atau meminda terma-terma Notis ini pada bila-bila masa dengan meletakkan Notis dikemaskini di laman web kami . Dengan terus berurusan dengan kami berikutan pengubahsuaian, kemaskini atau pindaan kepada Notis ini, anda dianggap telah menerima apa-apa ubahsuaian , kemaskini atau pindaan melainkan anda telah menyatakan dengan jelas keengganan anda secara bertulis kepada kami.

Penggunaan Bahasa

Notis ini dikeluarkan dalam kedua-dua bahasa Inggeris dan bahasa Malaysia. Sekiranya berlaku apa-apa percanggahan di antara dua versi , versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.